Szezonalitás újratöltve
2019-06-05
A 20. Internet Hungary
2019-09-26

Zenei youtubert kerestünk

69072286_388133161903534_2933823719593738240_o.jpg

A nyár egyik love projektje volt a Hear Hungary Zenei Youtuber kerestetik versenye. A Hear Hungary vezetőjével, Szarka Józseffel pár éve dolgozunk együtt zenei feladatokon, elsősorban zenekari promóciókon. Mivel a Hear Hungary a Sony Music hazai képviseletét is ellátja, így több olyan feladat is felmerült, amelyre jó megoldást valamilyen önálló zenei csatorna elindítása adna.

Innen indultunk. De ahogy lenni szokott, nem vezet egyenes út sehova, így sok ötletelés után arra jutottunk, hogy nézzük meg, mennyire megy a fiataloknak a zenei kritikák készítése – lehetőleg nem írásban, hanem más formában. 2019 van, a fiatalokat már nem print kiadványokban érjük el, nem blogokon, hanem Facebook-on, Youtube-on. Ez is adta az ötletet a versenyre.

Nem voltunk előzmény nélkül: a Hear Hungary korábban csinált több sikeres gitáros kerestetik versenyt, ez adta az alap mintát. Ehhez kellett kitalálnunk, milyen feladatot adjunk, és ki legyen a zsűri. Végül öt előadó művét választottuk ki öt különböző műfajban, amelyekről rövid, 5-10 perces videót készíthettek a versenyzők. A zsűri feladata pedig a legjobb 10 kiválasztása volt.

A verseny két fordulóból állt, az első forduló az elkészített videók rangsorolásával zárult. A közönség is és a zsűri is 5-5 versenyzőt juttatott a döntőbe.

De a döntő már nem virtuális volt: a 10 versenyzőnek élőben kellett bemutatniuk – természetesen felkészülést követően – a műsort, a zsűri előtt.

A verseny a nyár végén zárult, a Music Television tárgyalója adott helyet a döntőnek.

Tanulságos volt. Ugye nem zenét kedvelőket kerestünk, hanem olyanokat, akik hajlandóak és képesek zenei kritikát készíteni, videó formában. Ez pedig nem jelent tömegeket. 5-10 perces műsort összerakni felkészülést és némi tapasztalatot igényel. A versenynek nem volt előzménye, így igazából a nevezők sem tudhatták, mire számítsanak, mennyire lesz ez komoly verseny. Úgy gondolom, többen nem neveztek azért, mert bár képesek lettek volna a feladatra, de nem érezték magukat megszólítva. Hogy miért, azt a verseny vége felé már kezdtük sejteni. A legfőbb ok pedig az, amit írtam: nem az adott zene szeretete a legfontosabb célzás, hanem a videó készítési képesség.

Végül sokkal pozitívabb eredménnyel zárult a verseny, mint azt előzetesen gondoltuk. Részben azért, mert végül jelentkeztek elegen, részben azért, mert sokkal jobb produkciók születtek, mint azt előzetesen gondoltuk.

Egy ilyen jellegű feladat, egy ilyen jellegű verseny az “influencer” célcsoporttal természetesen nem működik a nélkül, hogy bevonjuk őket. A mi választásunk Paul Street-re esett, aki már pár éve visz egy nagyobb Youtube csatornát. Az ő tapasztalata és tudása sokat segített a versenykiírás pontosításában és természetesen a kommunikációban is. Ő volt idén a verseny arca.

Végül 3-4 olyan jelentkező is volt, akik közel azonos – magas színvonalú – produkciót tudtak mutatni. Nehéz volt a választás, de a 2019-es Zenei Youtuber Tehetségkutató győztese Endrédi János lett.

A verseny weboldala: https://youtuber.strm.hu/

Youtube csatornája: https://www.youtube.com/playlist?list=PLBnjjsjXzlXT6_9sT6LPeKnF348FhQpd2

<!–

–>

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük