Vállalkozás: Bankot vesz Üzbegisztánban az OTP | hvg.hu – hvg.hu

Read Time:1 Minute, 23 Second
Vállalkozás: Bankot vesz Üzbegisztánban az OTP | hvg.hu – hvg.hu

Azt már a miniszterelnök tavaszi látogatása idején sejteni lehetett, hogy a kiváló lehetőségeket kínáló piac felé kacsingat a legnagyobb magyarországi pénzintézet.

Az OTP Bank 75 százalékos tulajdonrészt szerez az üzbég Ipoteka Bankban – közölte Taskentben Jamsid Kucskarov üzbég miniszterelnök-helyettes egy üzleti fórumon. A Szputnyik hírportál helyi kiadása szerint a politikus hozzátette: szerdán aláírják az erről szóló megállapodást, két hónapon belül pedig le is zárhatják az ügyletet.

Az Ipoteka Bank privatizációja része az átfogó gazdasági reformfolyamatnak, ennek keretében az ország hat nagybankjának állami részvényeit kívánja értékesíteni a taskenti vezetés.

Az már Orbán Viktor miniszterelnök tavaszi látogatása idején szóba került – a krumplikutatási együttműködésen túl –, hogy a legnagyobb magyarországi pénzintézet érdeklődik az üzbég bankrendszer privatizációja iránt. Azt akkor még nem lehetett tudni, hogy pontosan melyik bank lehet az akvizíció célpontja, ám már akkor is látszott, hogy a bankszektorban komoly fejlődési potenciál van.

Az OTP is Üzbegisztán felé kacsingat

Az OTP szuverén nagyvállalatnak mondja magát, amelynek terjeszkedésébe nem szól bele az állam, ám most a kormány egyik „zászlóshajó” befektetőjeként jelenik meg Üzbegisztánban.

Üzbegisztánban tavaly decemberben fogadták el a pénzügyi szektor reformját célzó legújabb programot. Míg a korábbi törvények szerint a külföldi befektetők legfeljebb egyszázalékos részesedést szerezhettek a bankokban, a mostani szabályok már nem szabnak felső határt. Az egykori szovjet tagköztársaságban 31 bank tevékenykedik, közülük 13 van állami tulajdonban. Az Ipoteka különösen jelzáloghitelezésben erős univerzális bank.

A bank mérlegfőösszege 3,055 milliárd dollár, azaz 941 milliárd forint, míg a saját tőke és az eredmény rendre 380 millió és 38 millió dollár, ami 117 milliárd és 11,7 milliárd forint. Ennek alapján a vételárat elemzők 90 milliárd forintnál kisebb szintre teszik.

Eredeti forrás:
https://hvg.hu/kkv/20210929_Bankot_vesz_Uzbegisztanban_az_OTP

0 0
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %