Milyen előnyökkel és hátrányokkal jár, ha Revolutra váltunk? – hvg.hu

Read Time:5 Minute, 27 Second
Milyen előnyökkel és hátrányokkal jár, ha Revolutra váltunk? – hvg.hu

Nagy bejelentést tett a Revolut Magyarországon: mától félmillió hazai Revolut-ügyfél csatlakozhat a Revolut Bankhoz, melynek köszönhetően számukra is elérhető lesz a betétbiztosítási rendszer által nyújtott védelem. Az átállás díjmentes, és mindössze néhány percet vesz igénybe, később azonban egy esetleges ügyintézés során – szó szerint – fizikai akadályokba ütközhetünk. Ezen kívül fontos, hogy a banknál nem működik az itthon már megszokott, bankok közötti azonnali utalás sem. Összefoglaltuk a legfontosabb tudnivalókat a Revolut Bankkal kapcsolatban.

Keddtől a magyarországi ügyfelek is csatlakozhatnak a Revolut Bankhoz, így a fintech hazai ügyfeleinek a pénzét mostantól egy hagyományos betétbiztosítási rendszer védi – ehhez nem kell mást tenni, mint az applikációba történő belépés után elfogadni a csatlakozás feltételeit. A folyamat, amit a Bank360.hu elemzői is kipróbáltak, nem vesz igénybe többet öt percnél.

Mi változott? Mitől lesz más a Revolut Bank ügyfelének lenni?

Röviden: a Revolut Magyarországon is bankká vált, ennek köszönhetően az ügyfelek pénzét most már hagyományos betétbiztosítási rendszer védi, 100 ezer eurós összegig – akárcsak a többi banknál. Korábban a Revolutos ügyfelek nem élvezhették ezt a védelmet.

Ezt leszámítva más változást nem fognak észlelni az ügyfelek az applikáció használata közben, ugyanis

  • a meglévő Payments-számla együttműködik az új Revolut Bank-számlával, így minden funkció zavartalanul használható tovább,
  • a jelenleg is használt Revolut Payments-számla változatlanul megmarad, viszont az azon lévő pénz átkerül a Revolut Bank-számlára, ahol már védi a betétbiztosítási rendszer,
  • a Revolut Bank-számla kamatot nem termelő látra szóló betét.

A fintech 2018 decemberében szerezte meg az európai banki licenszet, hazánk pedig a 14. állam, ahol a Revolut elkezdte használni az engedélyét.

Most akkor a Revolut Bank ugyanolyan bank lesz, mint a többi?

Nem egészen – legalábbis még egy darabig biztosan nem. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) sajtóközleményében felhívja ugyanis a figyelmet arra, hogy a Revolut Bank jelenleg határon átnyúló intézményként működik, magyarországi leánybank nélkül. A neobank a litván nemzeti bank felügyelete alá tartozik, vagyis a hazai jegybank nem láthatja el ugyanúgy a fogyasztóvédelmi felügyeletet, mint ahogyan teszi azt a hazai, “hagyományosnak” tekinthető pénzintézetek esetében. Mindössze korlátozott fogyasztóvédelmi jogosítvánnyal rendelkezik, ami azt jelenti, hogy a litván jegybankot bevonva indíthat jogi lépéseket egy esetleges “az ügyfelek érdekét, vagy a közjót sértő ügyben” – áll az MNB közleményében.

Ugyanez igaz a fogyasztókra is: itthon nem tudunk besétálni egy Revolut bankfiókba, ha személyesen szeretnénk ügyet intézni, hiszen jelenleg nincs ilyen. Ha problémás ügyet szeretnénk intézni, akkor azt Litvánián keresztül, online tudjuk megtenni, angol vagy litván nyelven. Ez a Revolut-ügyfeleknek valószínűleg nem számít újdonságnak, hiszen az ügyintézés eddig is kizárólag online és angol nyelven történt, aki viszont nem mozog otthonosan a digitális platformokon vagy nem tud angolul, hátrányban érezheti magát. Emellett a Revolut által alkalmazott díjszabás, illetve a kínált szolgáltatások leírása nem feltétlenül követi ugyanazt a sémát, mint amit a hazai pénzintézeteknél megszoktunk – érdemes tehát alaposan átnézni a feltételeket, mielőtt igénybe veszünk egy szolgáltatást.

Miért éri meg csatlakozni a Revoluthoz?

Világszerte 16 millió, Magyarországon pedig jelenleg félmillió ügyfele van a Revolutnak, vagyis itthon minden huszadik embernek van már Revolut-kártyája. A szolgáltatás előnyei közé tartozik a többi bankkal szemben, hogy sokkal olcsóbban – középárfolyamon – válthatnak az ügyfelek pénzt, akár egy kattintással. Emellett nem kell több számlát vagy kártyát fenntartani ahhoz, hogy több devizában is tartsanak pénzt, ehhez egyetlen számla is elég – ráadásul ezért fizetni sem kell, ha az ingyenes Standard csomagot választják.

A fizetős Prémium vagy Metál számlacsomagok az alapszolgáltatásokon felül többek között nagyobb összegű készpénzfelvételére adnak lehetőséget, biztosítást nyújtanak poggyász- és járatkésés esetére, illetve elsőbbségi ügyfélszolgálat is jár a fizetős kártyák mellé.

Annak is hasznos lehet a Revolut, aki kevesebbet jár külföldön: a Revolut ügyfelek azonnal és ingyen tudnak egymásnak pénzt küldeni, emellett a költésekről készült kimutatások is szolgálhatnak olyan, a pénzügyi tudatosságot segítő információval, amit a mobilbankok többsége még nem tud nyújtani. A megtakarításnak egyéni és csoportos széfet is lehet nyitni, a bankkártya pedig vészhelyzet esetén gyorsan letiltható – akár átmenetileg is. Emellett az applikáción keresztül a befektetéseket is lehet menedzselni: részvényeket, sőt akár kriptovalutát is vásárolhatnak az ügyfelek.

Természetesen a hétköznapi tranzakciók bonyolítása is működik a Revoluttal: egyetlen gombnyomással lehet rá pénzt tölteni, a kártyával lehet vásárolni a boltokban, de annak sincs akadálya, hogy a Revolut-számlára érkezzen a fizetés – utóbbi esetben érdemes tranzakciós költséggel számolni.

Nincs azonnali utalás

A fizetés Revolut-számlára való utaltatásával és egyéb, Revoluton kívülről érkező vagy oda küldött tranzakcióval kapcsolatban viszont fontos megjegyezni, hogy a Revolutnál nem működik az itthon már megszokott, bankok közötti azonnali utalás. A Revolutnál ugyanis nincs saját forint folyószámlája az ügyfélnek. Az utalások egy gyűjtőszámlára érkeznek, és onnan a közleményben feltüntetett referencia kód alapján talál el a pénz az ügyfél számlájára. Ez okozhat fennakadást a folyamatban, a Revolut pedig nem is állítja, hogy azonnal teljesülne egy utalás: appon belül látszik, hogy a beérkező pénzek feldolgozását 1–5 napos határidővel vállalják, utalásnál pedig van, hogy csak másnap teljesül a tranzakció.

A Revolut Bank hazai indulása a fentiek mellett újabb szolgáltatások elindítását jelentheti, ahogyan az Litvániában vagy Lengyelországban is történt, miután a neobank elkezdte használni az európai banki licenszét. A többi országban egyebek mellett hiteltermékek is felkerültek a fintech palettájára, így erre számíthatnak a hazai ügyfelek is.

Mi a teendője az ügyfeleknek a Revolut Bankos átállással kapcsolatban?

Az átállás minden ügyfél számára ingyenes, és mindössze néhány percet vesz igénybe – ha elolvassuk a jogi dokumentumokat is, akkor valamivel hosszabb a folyamat. Nézzük a lépéseket:

  1. Belépésnél az applikáció azonnal felajánlja a lehetőséget, hogy csatlakozzunk a Revolut Bankhoz, de ez nem kötelező.
  2. A csatlakozási szándék megerősítése után rövid tájékoztatót kapunk arról, hogy mit jelent az átállás.
  3. Meg kell erősítenünk a személyes adatainkat: ezek a korábban már megadott adóazonosító, születési dátum, lakcím stb. Új információt nem kell megadnunk sehol.
  4. Meg kell erősíteni az applikációban megadott e-mail-címünket, ahova a Revolut Bankhoz való csatlakozással kapcsolatos dokumentumokat is elküldik.
  5. El kell fogadni a jogi dokumentumokat. Ezeket az e-mailben és az applikációban is könnyen megnyithatjuk.

Kész is a folyamat, a dokumentumok elfogadása után azonnal megkapjuk az értesítést, hogy a Payments-számlán lévő összeg átkerült a Revolut Bank-számlára – vagyis a Revolut Bank ügyfelei lettünk.

* * *
FÉLMILLIÓ FORINTOT IS MEGTAKARÍTHAT EGY KÉTMILLIÓ FORINTOS HITELEN

THM-plafon ide vagy oda, havonta több ezer forintot is spórolhat, ha megfontoltan választ személyi kölcsönt. A hvg.hu és a Bank360 Személy Kölcsön Kalkulátorával könnyedén, mindössze néhány kattintással összahasonlíthatja különböző bankok ajánlatait. Ha kétmillió forintot igényel 72 hónapra, akkor egy kedvező kölcsön kiválasztásával akár félmillió forintot is spórolhat a hitel teljes futamideje alatt. Ide kattintva szabadon kalkulálhat, akár magasabb összegre vagy rövidebb futamidőre is összehasonlíthatja az ajánlatokat. Ha meglévő hitelét rendezné egy adósságrendező személyi kölcsönnel, akkor kattintson ide, ha pedig autóvásáráshoz keres kölcsönt, akkor pedig ide!

Eredeti forrás:
https://hvg.hu/kkv/20210928_revolut_bankolas_bank360

0 0
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %