Önmérséklet?
2017-10-06
A remarketing az online célzás gyilkosa?
2017-10-22

A SEO és a PR

google86.jpg

Elég sok éve, talán lassan megvan tíz is, hogy valamilyen formában tanítom az online marketinget. Amikor a keresőoptimalizálás (SEO) jön szóba, akkor mindig elmondom, hogy vannak országok, vannak cégek, ahol a SEO PR szempontból is fontos: nem mindegy, hogy a cég nevére keresve mi van az első egy-két oldalon.

Aztán persze voltak ilyen jellegű kisebb munkák is, de most jutottunk el odáig, hogy ez már majdnem rendszeres feladat: egyre több ilyen jellegű problémával találnak meg.

De mi az alapvető gond? Például a “rossz sajtó”. Ha egy korábbi botlás miatt a cégről sok cikk született, ami nem pozitív hangvételű, akkor könnyen kialakulhat az a helyzet, hogy a cég nevére keresve az első 10-20 találat akár több, mint a fele erről a negatív dologról szól. Jó esetben “csak” a harmadik-negyedik helytől látszanak ezek a cikkek, de látszanak. És ezt ugye a cég idővel nem szeretné.

Nem szeretné, mert pl. nem jellemző rá az, amiről a negatív cikkek szólnak, mert azóta javította a hibát, mert valójában az a hiba egy szerencsétlen véletlen okán alakult ki… Nem szeretné.

Mit lehet ilyenkor csinálni? A kérés általában elég prózai: le lehet-e venni a cikkeket? Erre aztán nem ennyire egyszerű a válasz. Mert igen, van arról pletyka, hogy a megfelelő embereket megkörnyékezve, némi “borravalóval” megtámogatva, akár nagyobb cégek szerkesztőségi rendszerében is inaktívvá tehetők az ilyen cikkek. De egyrészt ezt szinte lehetetlen minden oldalnál elérni, másrészt a Google attól még emlékezhet rá. Nem beszélve a megoldás erkölcsi oldaláról.

A válasz, amit ilyenkor lehet adni, épp a másik irányba mutat: tartalmat kell gyártani. Értékes, érdemi és releváns tartalmat a cégről, amivel be lehet kerülni a keresőbe, és ezután azon kell dolgozni, hogy ezek a cikkek kerüljenek be az első egy-két oldalra.

Igaz, eddigi tapasztalatom alapján sokszor a munka ott kezdődik, hogy technikailag rendbe kell rakni a megrendelő weboldalát is. De az ezt követő tartalomgyártás nem elhagyható. Kicsit szélsőségesen fogalmazva: a frissebb tartalommal le kell nyomni a régi, negatív híreket. 

De ez nem kis munka, és főleg nem gyors. Nemcsak le kell gyártani a tartalmakat, de minél több különböző helyre el is kell azokat helyezni. Ezek a tartalmak lehetnek PR cikkek, lehetnek megvásárolt cikk helyek, de akár sajtóközlemények is.

És van még két dolog, amire érdemes figyelni: egyrészt ne adjunk újabb okot a negatív cikkekre vagy akár a régi történések felelevenítésére, másrészt ne várjunk el azonnali eredményeket. Ez a fajta megoldás nem erről szól.

Végül, meg kell jegyeznem, hogy sokkal könnyebb a dolgunk akkor, ha nem cég vagyunk hanem magánszemély, az európaiak vagyunk, és nem zavar, ha semmit nem mutat rólunk a Google. Akkor elég csak ezt a kérelmet kitölteni, és a Google leveszi a rólunk szóló írásokat.

<!–

–>

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük